|
HPV AŞISI
Human Papilloma Virüs (HPV) kadınlarda serviks (rahim ağzı) kanserine ve her iki cinste genital bölge siğillerine neden olan bir virüs tipidir. HPV’nin çeşitli tiplerinin ısrarlı enfeksiyonları neticesinde her yıl on binlerce kadın serviks kanserine yakalanmaktadır. Bu virüs aynı zamanda vulva, vajina, anüs gibi servikse göre daha nadir bölgelerde kanser öncüsü lezyonlara, hatta kansere neden olmaktadır.
Papilloma virüsü dünyada, özellikle de gelişmiş ülkelerde yaygın bir virüstür. Türkiye’de de her geçen gün HPV’ye maruz kalan ve bu virüse bağlı hastalıklara maruz kalan kadın sayısı artmaktadır.
HPV cinsel ilişki, oral seks, anal seks veya genital bölgeye yapılan temas yolu ile bulaşan bir virüstür. Prezervatifler HPV’den yeterli ve kesin koruma sağlamazlar çünkü ilişki sırasında temasa maruz kalan her bölgeyi kaplayamazlar. Nesnelerle ya da tuvalete oturmakla HPV bulaştığı ise gösterilememiştir.
HPV’ye maruz kalma riski kişinin veya cinsel partnerinin sahip olduğu farklı cinsel partner sayısı ile artar. Cinsel olarak aktif erişkinlerin %75-80’inin 50 yaşından önce HPV ile karşılaştığı tahmin edilmektedir. Kadın ve erkeklerin çoğunluğu HPV ile ilk olarak 15 ile 25 yaşlar arasında karşılaşmaktadır.
HPV ile enfekte olmuş birçok insanın hiçbir belirti ve şikayetleri olmamakta ve genellikle tedavi edilmeden 2 yıl içerisinde enfeksiyondan temizlenmektedir. % 10-20’sinde ise virüs ve enfeksiyon kalıcı olur. Bu durumda servikal kanser gelişme ihtimali daha fazladır. HPV enfeksiyonunun rahim ağzı kanserine dönüşmesi en az 20 yıl alır. Böylece servikal anormallikleri kanser gelişmeden önce düzenli taramak ve erken teşhis etmek önem kazanmıştır.
Human Papilloma Virüsü’nün 100’den fazla tipi gösterilmiştir. Bunlar arasında 40’tan fazlası rahim ağzı enfeksiyonuna, yaklaşık 15’i ise rahim ağzı kanserine neden olmaktadır. Örnek olarak HPV Tip 6 ve Tip 11 genital siğillerin %90’ından sorumlu olup serviks kanserine yol açma ihtimali çok düşüktür. HPV Tip 16 ve Tip 18 ise serviks kanseri vakalarının % 70’inden sorumlu yüksek riskli tipleridir.
Rahim ağzı kanserine yol açtığı bilinen ve çeşitli tipleri bulunan HPV’nin neden olduğu enfeksiyonlardan korunmada mevcut 2 tip aşı vardır. Her iki aşı tipi de enjeksiyon yolu ile uygulanmaktadır. Bu aşılardan biri HPV Tip 6, 11, 16, 18’den koruyucu, diğeri ise HPV Tip 16, 18, 31, 45’ten koruyucu içeriğe sahiptir. Her ikisi de 6 aylık süre içerisinde uygulanan toplam 3 dozdan oluşmaktadır.
Yaş olarak 9 – 42 arasındaki bütün kızlar ve kadınlara önerilmektedir. Her iki aşı tipi için ilk cinsel ilişkiden önce uygulanması en yüksek korumayı sağlar. Aşı, HPV enfeksiyonu geliştikten sonra tedaviyi ya da enfeksiyondan kurtulmayı sağlamaz. Ancak her ne kadar 26 yaşın altında, cinsel olarak aktif, genital siğilleri mevcut, HPV testi pozitif ve PAP Smear testi anormal olsa da HPV aşısından hala yarar görülür.
HPV aşısı uygulanmadan önce pelvik-genital muayene veya PAP Smear gibi serviks kanseri tarama testi yapılmasına gerek yoktur. PAP Smear tarama testinin ise 21 yaşından veya ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonrasından itibaren yapılması önerilmektedir.
HPV aşısı yaptırdıktan sonra düzenli aralıklarla smear (rahim ağzı kanser tarama testi) yaptırmaya devam edilmelidir. Aşının koruyamadığı diğer HPV tipleri de serviks kanserine neden olabilir. Aşı koruma amaçlı, smear erken teşhis amaçlıdır.
HPV aşıları uygulama sonrası kızarıklık, hassasiyet ya da enjeksiyon bölgesinde şişliğe neden olabilir. Ancak uzun süreli, bilinen yan etkileri yoktur.
Aşı uygulanması fetusun maruz kalabileceği risklerin henüz bilinmemesi nedeniyle sadece hamilelik döneminde önerilmemektedir.
HPV aşısı ABD’de 9-26 yaşlar arası erkeklere de uygulanmaktadır. Aşının erkeklere yararı genital siğillerin gelişme riskini azaltmak ve HPV’nin cinsel partnerlere bulaşmasını önlemektir.
HPV aşısı HIV, klamidya, gonore (bel soğukluğu) gibi diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların geçişini önlemez. Tüm cinsel yolla bulaşan hastalıkların riskini azaltmakta güvenli cinsel ilişki önemlidir. Her cinsel birliktelikte kondom kullanılması önerilir.
Tüm hakları saklıdır © 2014. / Tasarım Ajansweb