|
Aşılama, tüp bebek
Aşılama (IUI, intrauterin inseminasyon) sperm hücrelerinin uygun şekilde ayrıştırılarak kanüller ve enjektörler yardımı ile rahim içerisine bırakılarak döllenme ve gebe kalma ihtimalini artıran bir yöntemdir. Aşılama doğal yollarla gebe kalamamış çiftler için uygulanır. Bu uygulama öncesi de bir takım tetkikler gereklidir. Aşılama ile gebelik şansı % 10 ile 20 arasında değişebilir.
Gebe kalamama durumu korunma yöntemi kullanmayarak düzenli ve doğru zamanlarda yapılmış cinsel ilişkiler neticesinde tanımlanır. Bu durum öncelikle bir takım araştırmaları gerektirir. Bu araştırmalardan ilki girişimsel bir test olmaması ve daha hızlı sonuç vermesi açısından spermiogram testidir. Çünkü sağlıklı bir gebelik oluşumunun iki ayağından biri erkekte canlı sperm olması ve bunun laboratuar çalışmaları ile kanıtlanmasıdır. Kadında da yumurta üretimi mevcut ise yumurta ile spermin buluşması gebelik için ilk şarttır.
Gebelik isteyen çiftlerde aşılama işlemi öncesi spermiogram testi sonucunun ve kadının genel jinekolojik muayenesinin normal olması gereklidir. Buradaki herhangi bir aksaklık durumunda bu durumun tedavisi aşılamanın sonucunda gebe kalma şansını arttıracaktır.
Aşılama hem kadın hem erkek için bir takım hazırlıklar gerektirmektedir. Kadının yumurtlama günü hesaplanarak işlemin o gün yapılması planlanır. Yumurtlama günü aşılama yapılması gebe kalabilme başarısını belirleyen en önemli etkenlerden biridir. Aşılama yapılacak günden önceki 3 gün içerisinde erkeğin cinsel ilişkide bulunmamış, alkol, uyuşturucu madde almamış olması yeterli sayı ve kalitede sperm hücrelerinin ayrıştırılması için önemlidir.
Aşılama yapılacak kadın ve erkek aşılama günü birlikte muayeneye gelirler. İşlem yapılmadan önce erkeğin sperm hücreleri ayrıştırılır. Muayene masasına alınan kadının vajinal bölgesine yerleştirilen muayene aletleri ile rahim içerisine saniyeler içerisinde spermler iletilir. Kadın 15-20 dakika yatar pozisyonda dinlendirilir ve sonrasında günlük işlerine dönebilir.
Aşılama denemeleri 2 ya da 3 defa yapılabilir. Ancak bu denemelerden sonra da gebe kalınamadığı takdirde tüp bebek tedavisine geçilmesi daha uygun olur.
Tüp bebek (IVF, in vitro fertilizasyon) tedavisi genel olarak 2 farklı yöntemden oluşur. Laboratuar ortamında uygun sıcaklık, nem ve ışıkta yumurta ve spermlerin kendiliğinden döllenmeye bırakılması prensibi klasik yöntemdir. Ancak sürpriz bir şekilde hiçbir yumurtanın döllenmemesi durumu ile karşılaşılma riskine karşılık olarak mikroenjeksiyon (iCSİ) da oldukça geçerli bir yöntemdir.
Mikroenjeksiyon yöntemi sınırlı sayıda sperm olması ve ileri yaşta kadın olması hallerinde tercih edilen yaklaşımdır. Bu yöntemde seçilmiş olan tek bir sperm hücresi yumurta hücresinin içerisine çok ince olan özel bir tüp yardımı ile enjekte edilmekte ve döllenme yapay olarak sağlanmaktadır.Tüp bebekte ortalama başarı şansı yüzde 50 dolayındadır.
Tüp bebek işleminin aşılamadan farkı döllenme işleminin laboratuar ortamında yapılmasıdır. Tüp bebek yöntemi dünyada ilk defa 1978 yılında denenmiş ve bu yöntemle dünyaya gelen ilk bebek şu anda 36 yaşında olan Louise BROWN’dır.
Tüm hakları saklıdır © 2014. / Tasarım Ajansweb