|
Vajinal Akıntı, Mantar
Vajinal akıntı, kaşıntı, yanma, vajinada şişlik, idrar yaparken yanma (disüri), ilişki sırasında acıma hissine neden olan bir hastalıktır. En sık üreme çağındaki kadınlarda görülmekle beraber çocuk yaştaki kızlar ve menopoz sonrası kadınlarda da görülebilir. Bu nedenle de cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında sayılabilir, bazıları eş tedavisi de gerektirir.
Vajinal mantarın oluşumundaki en sık etken Candida albicans’tır. Hastaların yaklaşık %80’indeki etken candida olduğundan hastalık ‘Vajinal kandidiazis’ şeklinde tanımlanır.
Candida hücreleri vajinanın normal florasında bulunur. Yani sağlıklı kadınların çoğunda candida bulunurken genel olarak hastalık yapmazlar. Ancak candidanın üremesine neden olacak bir durumda bu mantarların üremesi artar ve şikayetlere neden olur. Antibiyotik kullanımı, gebelik durumu, bağışıklık sistemini bozan hastalıklar, doğum kontrol hapları ya da spiral gibi rahim içi araçların kullanımı, hormon ilaçları, şeker hastalığı, bazı metabolik hastalıklar, obezite ya da aşırı kilo, renkli tuvalet kağıtları, naylon ya da sentetik içerikli çamaşırlar, dar-sıkı pantolon ya da iç çamaşırlar, tampon veya pedler, bazı parfüm veya parfüm içerikli sabunlar, genital bölgenin sürekli nemli kalması, vajinal duş gibi bir çok nedeni olabilir.
Vajinal enfeksiyonu düşündürecek en sık ve önemli belirti kaşıntıdır. Bunun yanında beyaz, sarı yeşil renkli, peynir ya da süt kesiği benzeri akıntı da görülebilir. Dış genital organlarda ve idrar yaparken yanma olur. Hastalarda cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olur. Vajinal mantar nedenli akıntıda kötü koku beklenmeyebilir ancak ek bir mikroorganizma da mevcut ise kötü koku görülebilir. Vajina ve dış bölgede kızarıklık ve şişlik görülebilir.
Vajinal akıntı teşhisi hastanın şikayetleri ve muayenesi ile konur. Genellikle herhangi bir laboratuar tetkikine gerek duyulmaz.
Tedavi için öncelikle genital hijyen uygulamalarının tekrar gözden geçirilmelidir. Vajinanın içinin yıkanmaması önemlidir.Gereksiz antibiotik kullanımından kaçınılmalı, şeker tüketimi azaltılmalı, kilo verilmeli, kansızlık, bağışıklık ve guatr sorunları tedavi edilmelidir. Genital sprey, parfümlü ped, tampon veya kondom kullanımına son verilmelidir. Sentetik, naylon içerikli, renkli çamaşırlar giyilmemelidir. Pamuklu, penye çamaşırlar kullanılmalıdır. Altı ayda bir düzenli jinekolojik muayeneler yapılmalıdır. Tüm bunlardan sonra mantar tedavisi için vajinal krem, ovül, fitil kullanılır. Gebelik sırasında bu ilaçların kullanımı öncesi mutlaka hekim görüşü sorulmalıdır.
Tüm hakları saklıdır © 2014. / Tasarım Ajansweb