|
Ayrıntılı ultrasonografi bebek ve bebeğe ait yapıların incelendiği, bebeğin sağlık durumu ile ilgili ayrıntılı bilgi veren bir incelemedir. Bu inceleme gebelik takipleri sırasında 18.-23. haftalarda yapılır. Ancak diğer haftalarda ayrıntılı ultrason yapılmazmış gibi bir anlam çıkmamalıdır.Ayrıntılı ultrason çok hastaya kısa sürede bakmak zorunda olan, ıyı bir ultrason imkanı olmayan veya yeterli tecrübeye sahip olmayan hekimler için daha çok başvurulacak bir yöntemdir.Bütün bu olanaklara sahipseniz ayrıntılı ultrasonu her muayenede yapıyorsunuzdur zaten.Bu haftalarda bebeğin organ gelişimi büyük ölçüde tamamlamış, bundan sonra bebeğin hacim kazanacağı dönem başlamış olacaktır. Organların büyük çoğunluğunun en net bu haftalarda görülür. Kaliteli bir ultrasonografi cihazıyla iyi bir hekim gözü bir çok anomaliyi ayırt edebilir.
18.-23. haftasına gelmiş gebelikte detaylı ultrasonografi ile beyin, beynin içerisinde bulunduğu sıvı, omurga kemikleri, gözler, dudak, damak, kalp boşlukları ve damar çıkışları, göğüs kafesi,akciğer ve karaciğer, böbrekler,mesane, mide, kollar ve bacaklar gibi bir çok organ incelenir. Bebeğin içerisinde bulunduğu amnion sıvısı incelenir. Plasenta ve göbek kordonu değerlendirilir.
İleri düzey(2. düzey) ultrasonografide doğumsal kusurların yaklaşık ortalama yüzde 80’i ayırt edilebilir.Bu oran bazı organ sistemlerinde daha az bazılarında daha fazladır. Bu nedenle en tecrübeli göz bile yapısal ,anatomik göze hitap eden bulgu vermeyen bir çok anormalliği göremeyebilir. Örneğin kan düzeyindeki metabolik bir hastalık veya görme ,sağırlık ,zeka gibi göze hitap etmeyen sorunlar beraberinde başka bulgu yoksa ultrason ile saptanamaz.Bu nedenle bazı doğumsal kusurlar doğum sonrasında belirtilerini gösterirler. Kısacası birçok ayrıntılı bilgi vermesine rağmen ultrasonografi bebeğin her yönden sağlıklı olacağının garantisini veremez.
Tüm hakları saklıdır © 2014. / Tasarım Ajansweb